Wie het WK niet spannend vindt, kan zijn of haar hart ophalen met de knallende suspense in de nieuwste thriller van Harlan Coben.

Laat je niet op het verkeerde been zetten door de ietwat zemelige titel.

Deze Coben is weer een 'hardboiled thriller' met een doodenge duistere zijde. Een vrouwelijke rechercheur in New York (Kate) ziet een foto van een oude liefde op een datingsite, waarmee direct een raadselachtige plotlijn wordt ingezet. Dat is nog maar de eerste.

Tegelijk zien we de donkere kant van de thriller, met slachtoffers die in handen zijn gevallen van een ijskoude misdadiger en zijn trawanten. Wat ze bij hem moeten doorstaan zijn psychische en fysieke martelingen, en de man heeft bovendien een vernuftig systeem bedacht om de familie en naasten van zijn slachtoffers geen alarm te laten slaan.

Vrouwelijk instinct

Op eentje na. Die benadert Kate en zij is van het zeldzame soort politieagenten dat een ogenschijnlijk onschuldige zaak niet klakkeloos accepteert. Het soort waarbij het instinct regeert, dus Coben zal hier niet voor niets een vrouwelijke rechercheur hebben neergezet.

Terwijl Kate al de handen vol heeft, want er zit schot in de zaak van de moord op haar vader, die bij leven ook politieagent was. Deze plotlijn trekt Coben eveneens door tot aan de ontknoping, waarin alles samenvalt.

Het neusje van het Kate's instinct gaat over in het neusje van haar speurwerk, dat niettemin tergend langzaam vordert omdat Coben af en aan het vertelperspectief naar de slachtoffers verschuift. Wat zij moeten doorstaan is gruwelijk, en het is Cobens vakmanschap dat dit dubbelperspectief de spanning huizenhoog opstuwt in plaats van lam slaat.

Oude liefde

En dan is er ook dat raadselachtige geval van die oude vlam van Kate. Het lijkt in eerste instantie een gedane zaak, maar schijn bedriegt. Dat gedoe met die datingsite haakt zich vast in het verhaal, en dan schittert Coben op zijn best: met zoveel ijzers tegelijk in het vuur, zoveel zorgvuldig uitgewerkte personages en een verhaal met een tempo van kwikzilver.

Ik mis je is een 'standalone' van Coben, zonder de vaste personages Myron Bolitar en zijn beste vriend Win. Maar Kate zou een blijvertje mogen worden. Ze is boeiend, doortastend, en ze wordt schromelijk onderschat door haar vileine opponent. Superthriller.

Vertaling door Martin Jansen in de Wal. Verschenen bij Uitgeverij De Boekerij.