Maarten van der Graaff heeft donderdagavond de C. Buddingh'-prijs gewonnen voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar.

De in 1987 geboren Van der Graaff wordt beloond voor zijn bundel Vluchtautogedichten en wint 1.200 euro. De jury koos unaniem voor Van der Graaff.

"Bluf, branie en bravoure is een goede grondhouding voor debuterende dichters", staat in het juryrapport.

"Een dichter met zulke ambities vraagt niet nederig om te worden toegelaten in het huis van de poëzie, die morrelt niet zachtjes aan de poort, maar valt met het nodige misbaar en laweit binnen."

Eerdere winnaars

Debutanten Hanneke van Eijken, Josse Kok en Hannah van Wieringen zagen de prijs aan zich voorbijgaan. De jury beoordeelde 22 debutanten, vier minder dan vorig jaar. De trend dat gerenommeerde uitgevershuizen terughoudend zijn met het uitgeven van poëziedebuten zet zich door, aldus de jury.

De prijs, vernoemd naar C. Buddingh, wordt sinds 1988 elk jaar uitgereikt. Onder de eerdere winnaars bevinden zich Anna Enquist, Michaël Zeeman en Joke van Leeuwen. Buddingh is bekend van dichtbundels als De Blauwbilgorgel en Pluk de Dag. Hij overleed in 1985 op 67-jarige leeftijd.

De Graaff werd gelauwerd tijdens het 45e Poetry International Festival in Rotterdam, dat zaterdag wordt afgesloten.