Bibliotheken mogen zonder toestemming van schrijvers of uitgevers boeken digitaliseren, mits ze ervoor zorgen dat lezers die digitale versies niet in handen krijgen. 

EU-lidstaten hoeven dan ook geen regels te maken om het digitaliseren tegen te gaan. Dat schrijft de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een advies aan de rechters.

Er zijn wel grenzen aan het gebruik van de gedigitaliseerde boeken, vindt de advocaat-generaal. Een papieren kopie is geen probleem, maar de bibliotheek moet ervoor zorgen dat gebruikers de boeken niet op een usb-stick kunnen zetten.

De digitale versie van het boek moet namelijk binnen de muren van de bibliotheek blijven. Het komt erop neer dat mensen die in de bibliotheek zijn, het boek op een computerscherm kunnen lezen.

Duitsland

Het advies kwam er naar aanleiding van een rechtszaak in Duitsland tussen de Technische Universiteit van Darmstadt en een uitgever die bezwaar maakte tegen het digitaliseren van een geschiedenisboek. Het hof hoeft het advies niet te volgen, maar het weegt wel zwaar.

De Duitse uitgever, Eugen Ulmer KG, vindt dat de universiteit niet zelf boeken mag digitaliseren maar het e-book moet aanschaffen. De Duitse rechter die de zaak behandelt, vroeg het Europese Hof vervolgens hoe de regelgeving van de EU hierover moet worden uitgelegd.