Thriller met Cairo als decor, waar een sadistische seriemoordenaar huishoudt. Tweede Bilal met detective Makana als speurder.

In Bilals vorige thriller, De donkere straten van Cairo, werd hoofdpersonage Makana geïntroduceerd.

Makana is gevlucht uit Soedan en scharrelt in de Egyptische hoofdstad zijn kostje bij elkaar als privédetective. En hij blijkt er bijzonder goed in te zijn.

Makana wordt in Engel van de stad ingehuurd door een reisbureau, dat dreigbrieven heeft ontvangen met omineuze verzen uit de koran. De eigenaar vreest dat hij het mikpunt is van extremistische moslims.

Tegelijkertijd wordt er in de stad een aantal lijken gevonden van zwerfjongeren, die zijn gefolterd en misbruikt. De christenen dreigen als boosdoener te worden aangewezen, en Makana vreest dat een stokebrand aanstuurt op een godsdienstig conflict.

Schitterrol

De verhaallijn in Bilals boek deugt absoluut, maar er is bovenal een schitterrol weggelegd voor Cairo als decor. Met die onrust overal, dat jakkerende verkeer, de smorende hitte en de wetteloosheid. Het is een jungle van beton en asfalt, waar door de barsten heen de resten van een sterke oude beschaving schijnen.

Makana doorkruist de stad en is een scherpe observator, en de plotlijn drijft hem ook op een boottocht over de Nijl naar een vervallen klooster in de desolate woestijn. Door zijn ogen rijgen fascinerende beelden zich aaneen van stoffige wegen, bedwelmende sterrenhemels en inktzwart rivierwater. En overal die mensen die zich staande proberen te houden.

Weemoed

De weemoed in Makana's ironische observaties zijn niet te ontkennen. Hij is een verlichte, moderne, intelligente man die een krant openslaat en de berichtgeving doorziet als regelrechte propaganda van de corrupte overheid.

Hij ziet de sterke kanten van het land en de hopeloze knelpunten met hun ontwortelende effecten, zoals de religieuze fricties, de funeste mythevorming over andersdenkenden en de grilligheid waarmee het land wordt bestuurd.

Aan al die contrasten tussen de mooie en de duistere kanten in dit verhaal, is Bilals fascinatie met de Egyptische hoofdstad te herkennen.

Engel van de stad wordt uitgegeven door uitgeverij De Geus

Vertaling door Kathleen Rutten