Donald Nolet heeft donderdagavond De Gouden Strop gewonnen voor zijn boek Versleuteld

Nolet won eveneens de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut, meldt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.

De Gouden Strop is een prijs voor de spannendste thriller en wordt jaarlijks uitgereikt. Uit negentig inzendingen waren naast Nolet nog Tomas Ross, Esther Verhoef, Patrick Conrad en Corine Hartman genomineerd.

De winnaar van De Gouden Strop krijgt een sculptuur en een cheque van tienduizend euro. Omdat Nolet ook de Schaduwprijs won, krijgt hij ook een illustratie en nog een cheque van duizend euro.

Japans

Nolet werd geboren in 1975 en studeerde Japans in Leiden. Na zijn afstuderen werkte hij als copywriter in de reclamewereld. "Nolet verbindt een aantal klassieke ingrediënten van de thriller op een verbluffende manier met elkaar. Hij verrast met zijn meesterlijk uitgekiende en uitstekend geschreven factionthriller van internationale allure", schrijft juryvoorzitter Jaap Jongbloed.

De Gouden Strop ging vorig jaar naar Michael Berg met Nacht in Parijs. De Schaduwprijs ging naar Walter Lucius met De Vlinder en de Storm.

Maand

Het evenement is de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek. Elk maand juni schenken boekhandelaren, uitgeverijen en bibliotheken extra aandacht aan de misdaadliteratuur.

De Chinees-Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen schreef het geschenkboek Incendio, dat mensen cadeau krijgen als ze minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken kopen.