De Vlaamse schrijfster Lieve Joris heeft zaterdag voor haar boek Op de vleugels van de draak de VPRO Bob den Uyl Prijs gewonnen. Dat is een prijs voor het beste literaire reisboek van het afgelopen kalenderjaar. 

Dat laat de VPRO (initiatiefnemer van de prijs) weten. Er is een bedrag van 7.500 euro aan de prijs verbonden. 

Joris reisde voor haar boek in het kielzog van Afrikaanse handelaars naar China om inzicht te krijgen in de relatie die zich tussen deze twee culturen ontwikkelt. Ze zocht aansluiting bij zowel Afrikanen als Chinezen. "Met haar prachtige pen geeft ze hen een stem en een gezicht", stelde de jury.

De schrijfster maakt in haar boek "mondiale kwesties inzichtelijk en invoelbaar door de lezer een blik te gunnen in de levens van gewone mensen", luidde het oordeel. "Met dit caleidoscopische boek slaagt ze erin te doen wat in reisboeken maar zo zelden lukt: onze horizon verbreden."

Een eervolle vermelding ging naar Raoul de Jong voor De grootsheid van het al. Hij liep geheel onvoorbereid van Rotterdam naar Marseille, "waarmee hij het reizen terugbracht tot de allerkaalste essentie. Dat resulteerde in een origineel en sprankelend boek."

Voor de elfde editie van de Bob den Uyl Prijs waren zes titels genomineerd. De andere kanshebbers waren Joris van Casteren met Het been in de IJssel, Marcel van Engelen met Het kasteel van Elmina, Rudi Rotthier met De naakte perenboom en Laura Starink met Duitse wortels. De jury stond dit jaar onder voorzitterschap van Winnie Sorgdrager.