J.K. Rowling heeft een minuutje stilte gehouden voor alle personages die zijn omgekomen tijdens de beruchte Slag om Zweinstein in het laatste Harry Potter-boek. 

"Het is zestien jaar geleden dat de strijd plaatsvond. Ik heb even een minuut stilte achter mijn toetsenbord. Ik vond het vreselijk om sommige van die mensen om zeep te helpen", twittert de Britse schrijfster.

De Slag om Zweinstein is de eindstrijd om de tovenaarsschool Zweinstein waarmee de zevendelige boekenreeks in 2007 afsloot.

De epische confrontatie was het leeuwendeel van de achtste film uit de reeks, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 uit 2011. Veel van de hoofdpersonages, onder wie Lupin, Tonks, Fred Weasley, Colin Creevey, Lavender Brown en Severus Snape vinden dan hun einde.

Tijdlijn

De oplettende lezer denkt wellicht dat de schrijfster zich vergist. 2007 is immers geen zestien jaar geleden. De Slag om Zweinstein vindt in de tijdlijn van de boeken echter plaats in de kleine uurtjes van 2 mei 1998. Die datum staat in elk geval in de geheugens van vele Potter-liefhebbers gegrift, getuigen de berichten van herdenking op vele fansites.

Rowling bezwoer na het zevende Potter-boek de tovenaarsleerling met rust te laten. Toch werd eerder dit jaar een spin-off aangekondigd die zich concentreert op enkele magische monsters uit de Potter-wereld. Van die film is inmiddels aangekondigd dat die zal worden uitgebouwd tot trilogie. Wanneer het eerste deel verschijnt, is nog onbekend.