De Boekenbon bestaat tachtig jaar en viert dat met de lancering van een aantal persoonlijke, nieuwe boekenbonnen. Dinsdag wordt de Kook Boekenbon uitgebracht.

De nieuwe Kook Boekenbon is ontworpen door Jaap Drupsteen en heeft een afbeelding van topkok Herman den Blijker. Met de bon kunnen overigens niet alleen kookboeken worden aangeschaft, hij kan gewoon gebruikt worden als de reguliere Boekenbon. 

In de loop van 2014 zullen in het kader van het jubileum ook Boekenbonnen voor de genres Spanning, Literatuur, Kinderen en Reizen worden gelanceerd. 

De Nederlandse Boekenbon werd voor het eerst in 1934 gedrukt bij Joh. Enschedé in een oplage van drieduizend stuks. Inmiddels verschijnt de bekende bon in een oplage van 1,5 miljoen stuks per jaar, hetgeen zo’n zes procent van de totale boekenomzet is. 

Schrijvers

Het idee van de bon is afkomstig van de Engelsman Harold Raymond, die in 1932 in Groot-Brittannië de eerste book tokens introduceerde. De Nederlandse versie is hiervan een directe afgeleide. Vanaf 1957 is de bon bij alle aangesloten boekhandels in Nederland in te wisselen. 

Vanaf 1996 tonen de Boekenbonnen portretten van schrijvers. Sinds september 2012 is de bon als plastic cadeaukaart verkrijgbaar. Hij is te koop bij ruim vijfduizend boekhandels, winkelketens en webshops.