Een groot gat in de digitale boekenmarkt wordt eindelijk officieel gedicht. Het Pullitzer Prize-winnende boek To Kill a Mockingbird verschijnt op 8 juli als e-book en luisterboek. 

Dat maakte uitgeverij HarperCollins Publishers maandag bekend. 

Op 8 juli is de Engelstalige versie van het boek verkrijgbaar in de digitale boekenwinkels. schrijver Harper Lee ziet de digitalisering van haar meesterwerk dan ook als een teken dat het boek de nieuwe generatie wordt ingedragen.

"Ik ben verbaasd en dankbaar dat Mockingbird al zo lang leeft. Dit wordt Mockingbird voor een nieuwe generatie," zegt de 88-jarige Lee in een zeldzame persverklaring. De schrijver heeft nooit een andere roman geschreven en trad nauwelijks in de publiciteit. 

Advocaat

To Kill a Mockingbird kwam voor het eerst uit in 1960. Wereldwijd zijn al zo'n dertig miljoen exemplaren verkocht en elk jaar gaan er volgens de uitgeverij nog steeds een miljoen over de toonbank. Het verhaal speelt begin jaren dertig en gaat over een advocaat uit Alabama die een zwarte man verdedigt die ervan wordt beschuldigd een blanke vrouw te hebben verkracht. 

Andere gaten in de officiële digitale boekenwinkel zijn volgens Amerikaanse journalisten nu nog The Catcher In the Rye van J.D. Salinger, The Autobiography of Malcolm X en Hundred Year of Sollitude van de onlangs overleden Gabriel Garcia Merquez. Veel werken zijn wel al illegaal als e-book verschenen, waaronder ook het werk van Lee.