De volgende week precies vijf jaar geleden overleden schrijver en columnist Martin Bril gaf collega-auteur Bart Chabot ooit het zetje dat 'een beslissende wending' in diens loopbaan veroorzaakte.

Dat zegt Chabot dit weekend in een interview met NU.nl.

"Hij heeft duidelijk gemaakt dat ik mezelf niet mijn leven lang kan verschuilen achter mijn Herman Brood-biografie of mijn verzamelde gedichten", aldus Chabot over zijn collega en vriend met wie hij en Ronald Giphart in 2005 en 2006 langs de theaters toerde met de voorstelling Giphart & Chabot met bril.

"Die leest niemand, die gedichten. Dus per saldo heb je geen flikker bereikt", beet Bril Chabot ooit toe. "'Je moet proza schrijven, daar kun je je niet achter verschuilen.' Dat heeft een beslissende wending in mijn loopbaan veroorzaakt."

Ook Giphart hield aan zijn vriendschap met Bril wijze levenslessen over. "Dankzij Martin heb ik geleerd opener naar de wereld te kijken. Dat je best mag deelnemen aan de wereld om er over te schrijven. Vijf jaar na dato weergalmt nog steeds dat adagium, zijn levenswijze", aldus de schrijver van onder meer Giph, Ik ook van jou en Phileine zegt sorry.

NUweekend: Martin Bril 'heeft de dood een pootje gelicht'het hele interview met Chabot en Giphart over Bril.