Damien Hirst gaat zijn levensverhaal op papier zetten. De Britse kunstenaar werkt met ghostwriter James Fox aan zijn autobiografie.

Dat meldt de BBC dinsdag.

Hirst, bekend van onder meer dieren in aquaria vol formaldehyde en een met diamanten ingelegde schedel, is van plan uitgebreid in te gaan op de Britse kunstwereld in de biografie.

Het nog titelloze boek wordt uitgegeven door Penguin Books, dat eerder ook de autobiografie van zanger Morrissey uitgaf.

Jeugd

"Hirst had geen makkelijke jeugd", vertelt Fox, die eerder met Rolling Stone Keith Richards aan diens autobiografie werkte. "Hirst en zijn vrienden spendeerden veel tijd aan inbraken, diefstallen en andere criminaliteit. De rest van hun tijd staken ze in hun passie voor kunst."

Veel van Hirsts oude vrienden maken tegenwoordig net als de 48-jarige kunstenaar deel uit van de groep Young British Artists.

De jeugd van Hirst heeft volgens de ghostwriter veel invloed gehad op de kunstenaar. "Zijn onbevreesdheid, lak aan autoriteit, overtuiging dat niets onmogelijk is en gave om buiten gebaande paden te gaan, komt door zijn achtergrond."

Hirst is tegenwoordig de rijkste nog levende Britse artiest. Zijn vermogen wordt geschat op 215 miljoen pond.