De Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, bekend van zijn boek Honderd jaar eenzaamheid, is in Mexico in het ziekenhuis opgenomen.

Dat heeft de Mexicaanse minister van volksgezondheid Mercedes Juan López donderdag in een geschreven verklaring gemeld. García Márquez werd opgenomen met een long- en urinebuisinfectie.

De 87-jarige García Márquez reageert volgens de minister goed op de behandeling. 'Zodra zijn antibioticakuur voorbij is, zal bekeken worden of hij uit het ziekhuis ontslagen kan worden', aldus Juan López. De bejaarde schrijver woont al meer dan dertig jaar in Mexico en is de laatste jaren slechts zelden in het openbaar verschenen. García Márquez lijdt aan de ziekte van Alzheimer.

García Márquez wordt door velen als de beste Spaanstalige schrijver sinds Miguel de Cervantes beschouwd. Honderd jaar eenzaamheid is in meer dan 25 talen vertaald en ging meer dan vijftig miljoen keer over de toonbank. García Márquez won de Nobelprijs voor de Literatuur in 1982.