De Vlaamse schrijver David Van Reybrouck ontvangt dit jaar de Henriëtte Roland Holst-prijs voor zijn boek Tegen Verkiezingen.

Dat maakte de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vrijdag in Leiden bekend.

Van Reybrouck (1971) ''weet in een sterk, kort en zeer vlot geschreven boek de lezer te overtuigen dat het instrument van loting een effectieve mogelijkheid is om onze machteloos geworden democratie weer tot leven te wekken en burgers, die steeds grilliger en minder gaan stemmen, weer te betrekken bij iets wat hen allen aangaat'', staat in het juryrapport.

De Roland-Holstprijs werd in 1957 ingesteld en wordt sinds 1984 eens in de drie jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit 2500 euro en een oorkonde.

Sander Kollaerd

De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs gaat dit jaar naar Sander Kollaerd voor zijn verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde. Deze in 1925 ingestelde prijs bestaat uit 7.500 euro en een penning. Deze trofee wordt elk jaar uitgereikt en wordt gezien als een aanmoedigingsprijs.

De Prijs voor Meesterschap ging naar emeritus-hoogleraar taalkunde Roland Willemyns voor zijn hele wetenschappelijke oeuvre. De prijs, een gouden penning, werd in 1920 ingesteld en wordt om de vijf jaar afwisselend toegekend aan een historicus, een schrijver, of een taal- of letterkundige.