De voormalige boekwinkels van Polare in Almere, Den Bosch, Groningen (inclusief Groningen UMCG), Leeuwarden en Maastricht worden overgenomen door het zogenaamde Kwaliteitsboekhandelaren Collectief.

Dat maakt de organisatie, die bestaat uit een samenwerkingsverband van boekondernemers en vestigingsmanagers, donderdag bekend.

De organisatie laat op haar website weten dat de vestigingen per stuk of per groep worden verkocht om zo zelfstandig een doorstart te kunnen maken.    

De curator is nog in onderhandeling met de verhuurders van de vestigingen in Den Haag, Leiden en Nijmegen voor een overname. De afspraken met de verhuurders, medewerkers en leveranciers zijn nog niet definitief. Tot die tijd blijven de winkels gesloten. 

Over bedragen zijn nog geen mededelingen gedaan. De boekondernemers en vestigingsmanagers verenigen zich om samen een zo groot mogelijk aantal winkels van het failliete Polare over te nemen en een doorstart te maken.

Een aantal winkels zal na heropening de oorspronkelijke namen terugkrijgen, zoals Dominicanen (Maastricht) en Adr.Heinen (Den Bosch). De vestigingen in Leeuwarden en Groningen fuseren onder de naam van Van der Velde Boeken.

Trots

Woordvoerder en initiatiefnemer van Kwaliteitsboekhandelaren Collectief Fabian Paagman zegt in een reactie dat hij "geweldig trots en verheugd" is.

"Geweldig nieuws voor een aantal ondernemers, een groot aantal medewerkers van het failliete Polare en voor vele anderen in het boekenvak", aldus Paagman. Hij verwacht binnenkort uitsluitsel over de winkels waarover het collectief nog onderhandelt.

Donner

Eerder werd al bekend dat de vestiging in Rotterdam een doorstart maakt onder de oude naam Donner. Een groep personeelsleden van de winkelketen liet deze week weten genoeg geld bij elkaar te hebben om de winkel over te nemen. Ook een doorstart voor de oud-Polare boekwinkels in Eindhoven, Tilburg en Eindhoven is rond. 

Polare ging eind februari failliet. De winkelketen ontstond door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte.

Overzicht: het lot van de Polare-winkels | 'Crisis bij Polare niet overdrijven' | Polare officieel failliet verklaard