Ted van Lieshout maakt in april kans op de Hans Christian Andersen Award. De Nederlandse kinderboekenschrijver staat met vijf andere auteurs op de shortlist. 

Van Lieshout wordt geprezen om zijn 'dialoog tussen woord en beeld', staat te lezen op de website van de organisatie, de International Board on Books for Young People (IBBY).

"Met zijn originele en beeldende schrijfstijl observeert hij de wereld telkens vanuit een ander perspectief. Hij zoekt altijd nieuwe stijlen en technieken om woorden en beelden te creëren", vindt de jury van de tweejaarlijke prijs.

De 58-jarige schrijver is onder meer bekend van zijn dichtbundels Zeer Kleine Liefde en Driedelig Paard, waarvoor hij in 2012 de Woutertje Pieterse Prijs won.

Nederlandse tak

Van Lieshout werd vorig jaar door de Nederlandse tak van de IBBY geselecteerd voor de prijs. Naast Van Lieshout staan de Iraanse schrijver Houshang Moradi Kermani, de Duitse Mirjam Pressler, de Japanse Nahoko Uehashi, de Amerikaanse Jacqueline Woodson en de Australische Renate Welsh op de shortlist.

De prijs is vernoemd naar de Deense schrijver van sprookjes als De Kleine Zeemeermin en Het Tinnen Soldaatje.

Marit Törnqvist

De Nederlands-Zweedse Marit Törnqvist zag de nominatie voor de illustratieprijs aan zich voorbij gaan. De winnaars van de Hans Christian Andersen Award, die ook wel bekendstaat als de 'kleine Nobelprijs', worden op 24 maart bekendgemaakt.