Nederland en Vlaanderen zijn in oktober 2016 inderdaad samen het gastland op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Dat moet de Nederlandstalige literatuur voor het voetlicht brengen.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) maakt dat maandag bekend in Berchem (bij Antwerpen), samen met haar Vlaamse collega Joke Schauvliege en directeur Jürgen Boos van de Frankfurter Buchmesse. 

Bussemaker stelt via het Nederlands Letterenfonds 2,2 miljoen euro beschikbaar voor de praktische organisatie van de gastlandpresentatie. Vlaanderen maakt eenzelfde bedrag beschikbaar. Nog eens 1,6 miljoen euro komt vrij vanuit sponsoring, andere fondsen en private bijdragen.

Vorige week ging al het gerucht dat de twee landen in 2016 voor het eerst sinds 1993 gezamenlijk gastland zullen zijn op de boekenbeurs. Het ministerie van Bussemaker wilde dat toen ontkennen noch bevestigen.

"Dit is goed nieuws voor de Nederlandstalige creatieve cultuur", aldus Bussemaker maandag in een verklaring. Volgens de minister kan dit voor de literatuur "een enorme impuls" betekenen.

Harry Mulisch

De Buchmesse van 1993 zorgde voor een enorme opleving op van Nederlandse literatuur in het buitenland. Gevestigde auteurs als Harry Mulisch, Hugo Claus, W.F. Hermans en Cees Nooteboom zagen hun internationale boekverkoop stijgen.

"Het internationale succesverhaal van 1993 kan zijn vervolg krijgen in 2016 voor weer nieuwe generaties van auteurs en uitgevers en nieuwe verschijningsvormen van het boek", hoopt Bussemaker. Ook haar Vlaamse collega Schauvliege is blij.

"Onze letterenfondsen, auteurs en uitgevers stelden een ijzersterk sollicitatiedossier op. Nu komt het erop aan in 2016 de wereld onze culturele troeven te tonen, een kans die we met beide handen moeten grijpen."

Lobby

Nederland en Vlaanderen lobbyen al een tijdje om in 2016 bij de belangrijkste boekenbeurs ter wereld in de spotlights te staan.

Nederlandstalige literatuur krijgt extra aandacht in het programma van de beurs. De twee regeringen hebben vorig jaar afgesproken om zich in het buitenland op cultureel vlak vaker gezamenlijk te presenteren.

In het voorstel van de twee landen staat dat het thema van het gastlandschap 'Imagination' moet worden. De twee fondsen hopen zich met het thema te kunnen begeven op het "kruispunt van verbeelding en fantasie in woord een beeld".

Finland

Het motto in 2016 wordt Low Countries. Deep Imagination en moet ook de aandacht vestigen op het werk van striptekenaars en illustratoren.

Finland staat dit jaar centraal op de Buchmesse in Frankfurt die wordt gehouden van 8 tot en met 12 oktober. Indonesië is daarna aan de beurt.

De boekenbeurs is met ruim zevenduizend deelnemers uit meer dan honderd landen en ruim negenduizend journalisten en ongeveer 275.000 bezoekers de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld.