De Vereniging Openbare Bibliotheken overhandigt dinsdag het manifest Iedere gemeente een bibliotheek aan de Tweede Kamer. Onder meer Tommy Wieringa en Carice van Houten zetten al hun handtekening onder de actie.

De vereniging wil hiermee aandacht vragen voor de bezuinigingen op bibliotheken. Het manifest is onderdeel van de landelijke actie Mijn bieb moet blijven!

"Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur willen wij aandacht vragen voor bibliotheken", zegt Francien van Bohemen van Verenging Openbare Bibliotheken tegen NU.nl.

"Veel gemeenten willen de bibliotheken digitaliseren, maar het is belangrijk dat ook de fysieke vestigingen blijven bestaan. We hopen dat de landelijke politiek dat belang ook ziet en bibliotheken kan ondersteunen."

Schrijvers

Het manifest wordt gesteund door tientallen schrijvers en andere prominenten, waaronder Tommy Wieringa, Peter Buwalda, A.F.Th. van der Heijden, Carice van Houten en De Jeugd van Tegenwoordig.

Bij de overhandiging zijn dinsdag meerdere Tweede Kamerleden aanwezig. Vera Bergkamp (D66), Jacques Monasch (PvdA), Norbert Klein (50Plus), Jasper van Dijk (SP) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zullen het manifest in ontvangst nemen.

Namens de openbare bibliotheken zijn zes bibliotheekdirecteuren aanwezig die direct te maken hebben met de bezuinigingen.

Bibliotheken lijden onder gemeentelijke bezuinigingen. De afgelopen jaren zijn er tweehonderd bibliotheken verdwenen.