Ongeveer 240.000 reizigers hebben zondag gratis met de trein gereisd met het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa. Die schatting maakte de NS zondag aan het eind van de middag.

Vorig jaar gebruikten ruim 235.000 mensen het traditionele geschenkboek op de laatste dag van de Boekenweek als treinkaartje.

Wieringa stapte zondag zelf ook in de trein met zijn boek Een Mooie Jonge Vrouw. Onderweg van Zwolle naar Zutphen signeerde hij boeken en droeg hij voor uit eigen werk. De Boekenweek, die op 7 maart werd afgetrapt met het traditionele Boekenbal, stond dit jaar in het teken van het thema 'reizen'.

Vorig jaar werd het geschenkboek geschreven door Kees van Kooten. In 2011 en 2012 - toen respectievelijk Kader Abdolah en de Vlaamse schrijver Tom Lanoye voor het boekje tekenden - trok de gratisreizenactie zo'n tweehonderdduizend reizigers.

Behalve bij de NS was het boek van Wieringa ook in de treinen van concurrenten geldig. Ook de e-bookversie van Een Mooie Jonge Vrouw werd door conducteurs geaccepteerd als vervoerbewijs.