Een omstreden biografie over dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw is toch verschenen. 

Het boek van muziekpublicist en radiomaker Thea Derks ligt sinds vrijdag in de winkel, laat uitgeverij Leporello weten.

De Leeuw weigerde vorig jaar zijn toestemming te geven voor publicatie van het boek, dat zou verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij.

Hij vond dat er ''lacunes en onjuistheden'' in stonden. Met De Bezige Bij had hij de afspraak gemaakt dat de biografie alleen mocht verschijnen als hij akkoord was met de inhoud.

Ongeautoriseerd

Derks stapte toen naar een andere uitgever om de biografie ongeautoriseerd uit te brengen. De musicologe heeft er zeven jaar aan gewerkt. Volgens de uitgever bevat het boek geen onjuistheden.

''Het is absoluut waarheidsgetrouw en Derks is een zeer zorgvuldig werkende journalist'', zegt Dolf Weverink van Leporello. De schrijfster heeft het boek wel op bepaalde onderdelen aangepast na de kritiek van De Leeuw.

Dwarsliggen

Leporello heeft over de biografie geen enkel contact gehad met de dirigent. ''Hij zou toch gaan dwarsliggen'', stelt Weverink. ''En het is de vrijheid van een journalist een boek te maken.''

Reinbert de Leeuw (75) geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse ensemblecultuur. In 1974 richtte hij samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium het Schönberg Ensemble op, dat later fuseerde met het Asko Ensemble. Hij is nog steeds dirigent van dit gezelschap.