De belangrijkste boekenbeurs ter wereld staat in 2016 in het teken van Nederlandstalige literatuur. Nederland en Vlaanderen zijn dan gezamenlijk 'gastland' van de Frankfurter Buchmesse.

Dat melden ingewijden. Maandag is in Antwerpen een persconferentie van minister van Cultuur Jet Bussemaker, haar Vlaamse collega Joke Schauvliege en Buchmesse-directeur Juergen Boos.

Een woordvoerder van Bussemaker wil bevestigen noch ontkennen dat dan wordt bekendgemaakt dat Nederland en Vlaanderen in 2016 centraal staan op de Buchmesse. Ook het Letterenfonds verwijst naar maandag.

Nederland was ook in 1993 gastland van de boekenbeurs. Dat leverde toen een gigantische verkoopimpuls op voor Nederlandse literatuur in het buitenland. Schrijvers als Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Hugo Claus kwamen volop in de belangstelling te staan. Vooral in Duitsland, maar ook in andere landen.

Kandidaat

Het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds hebben zich vorig jaar kandidaat gesteld voor het gastlandschap. Dat zou een "enorme internationale exposure bieden", lieten de twee fondsen toen weten. De organisaties verwachten dat Nederlandstalige auteurs veel meer aftrek zullen vinden in het buitenland.

Dit jaar is Finland gastland van de Buchmesse en volgend jaar is Indonesië aan de beurt. Op de gigantische beurs komen 7.400 exposanten en ruim driehonderdduizend bezoekers uit meer dan honderd verschillende landen bij elkaar.