De Eindhovense boekenwinkel van de failliete keten Polare wordt overgenomen door vestigingsmanager Paul van Orsouw en ondernemer Arjen de Koning.

De winkel, die verder gaat onder de oude naam Van Piere, is de eerste van de twintig vestigingen van Polare die een doorstart maakt.

Curator Kees van de Meent heeft donderdagmorgen zijn handtekening gezet onder de overeenkomst, zo liet hij weten.

Door de overname behouden 11 van de 15 medewerkers van de boekenwinkel hun baan. Van Piere sluit zich aan bij Libris, een samenwerkingsverband van meer dan 100 zelfstandige boekverkopers. Libris neemt de inkoop en de contacten met de uitgevers voor de rekening.

Ondernemer De Koning, die ook eigenaar is van de computerwinkelketen Paradigit, heeft naar eigen zeggen al veel ervaring met de digitalisering in de retail.

Boekenvak

Hij wil dat nu ook toepassen in het boekenvak. Zo lanceert hij binnenkort een speciale app voor smartphone of tablet waarmee klanten in de winkel producten kunnen scannen en informatie over boeken kunnen opvragen.

Volgens De Koning is de Eindhovense boekenwinkel makkelijk winstgevend te maken, nu de kosten aanzienlijk minder zijn dan toen de winkel nog onderdeel was van de keten Polare. De totale investering om Van Piere weer op de rails te krijgen bedraagt ,,een paar ton'', aldus de ondernemer.

De curator van Polare is nog in gesprek met andere partijen die een of meerdere vestigingen van de keten willen overnemen. Hij verwacht in de loop van volgende week nog enkele overeenkomsten te kunnen sluiten.

Failliet

Polare ging eind februari failliet. De curator probeert sindsdien de winkels apart of in groepjes te verkopen. Intussen blijven de vestigingen gewoon open.

De winkelketen ontstond door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte. Tot de keten horen befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Donner (Rotterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).

'Crisis bij Polare niet overdrijven' | Polare officieel failliet verklaard | Nijmegen wil boekhandel Polare behouden via crowdfunding