Hugo Borst gaat in O, Louis op zoek naar de 'Totale Mens' voetbaltrainer Louis van Gaal. Al decennia is de sportjournalist, schrijver en radio- en televisiemaker geobsedeerd door de huidige bondscoach van het Nederlands elftal.

"Gefeliciteerd alvast. Het boek zal goed verkopen. Alles waar mijn hoofd op staat verkoopt goed", voorspelt Van Gaal als Borst hem na een persconferentie van Oranje mededeelt dat hij de hoofdpersoon is van een boek dat in de aanloop naar het WK in Brazilië zal verschijnen.

De schrijver moest wel een persconferentie bezoeken om de coach persoonlijk te confronteren met zijn voornemen. Van Gaal en Borst raakten in 2007 gebrouilleerd nadat de coach de journalist ervan beschuldigde zijn telefoonnummer aan een collega te hebben doorgespeeld.

Daarvoor hadden Van Gaal en Borst jarenlang een haat-liefdeverhouding, waarbij de slinger vaker bewoog richting 'liefde'. Niet veel journalisten spelen tijdens vakantie in Portugal een potje golf met Van Gaal, zoals Borst deed in 2004.

Zegen

De ruzie is een zegen voor de lezer. Als Borst niet op de zwarte lijst van Van Gaal had gestaan, was er vast een mierzoet boek uitgerold. Een boek mét in plaats van óver de bondscoach.

Nu kon Borst gedurende bijna 400 pagina's op zoek naar de onheilspellende krochten van Van Gaals karakter. Daarvoor sprak hij met tientallen mensen, de meesten daarvan afkomstig van buiten de voetbalwereld. Binnen de voetbalwereld heeft bijna iedereen zijn zegje al gedaan over de oud-trainer van onder meer Ajax en FC Barcelona, argumenteert de auteur.

Onder anderen Wouter Bos, André van Duin en Theo Maassen wagen zich aan een analyse van de bondscoach. Maarten van Rossem vindt de botsingen met de media het leukste aan Van Gaal. "Hij is altijd bereid om te zeggen dat hij zo’n domme vraag nog nooit eerder heeft gehoord."

O, Louis is veel meer dan een verslag van een reis langs allerlei BN’ers. Als afwisseling voor deze puntig geschreven hoofdstukken beschrijft Borst de meest legendarische confrontaties tussen Van Gaal en de media, vooral ook uit zijn tijd bij Bayern München.

Aan het slot van het boek is er veel aandacht voor hoe de voetbaljournalistiek in elkaar zit, waarbij de omgang van media met Van Gaal als casus dient. Hoe dwing je als journalist respect af van de trainer?

Psychiater

Origineel is dat Borst de lezer persoonlijk aanspreekt en een inkijkje geeft in hoe het boek tot stand is gekomen. Dat gebeurt niet achteraf, maar tijdens het verhaal zelf. Voorafgaand aan een passage over de voorouders van Van Gaal stuurt Borst de niet-geïnteresseerde lezer alvast enkele bladzijdes verder. Een advies dat beter in de wind geslagen kan worden, want onze bondscoach blijkt verwant te zijn aan bijzonder interessante mensen.

Rode draad in het boek zijn Borsts ontmoetingen met Van Gaal, tot de ruzie in 2007. De schrijver vraagt zich af waarom hij zoveel moeite doet om aandacht te krijgen van de coach en klopt zelfs aan bij een psychiater. Soms gedraagt de Sparta-fan zich volgens zijn vrouw zelfs als Van Gaal.

Met O, Louis bewijst Borst opnieuw dat hij tot de beste sportschrijvers van Nederland behoort, al kan het adjectief 'sport' net zo goed worden weggelaten.

Dat Borst zichzelf in het nawoord "de beste sportschrijver aller tijden" noemt is een mooie verwijzing naar de opschepperige uitspraken van de man die hij al tientallen jaren probeert te doorgronden.