Kostelijke vertelling over een onaangepast heerschap dat zichzelf volkomen normaal vindt. The Office-achtige taferelen van een rain man op een afdeling met ambtenaren.

"Zeg, gebruik je soms drugs?" vraagt de receptioniste verwonderd aan Björn. Björn heeft haar net gezoend in 'de kamer', een stille ruimte op afdeling waar hij werkt, en waar hij zich bij tijd en wijle  terugtrekt. Björn werkt sinds kort op deze afdeling, want hij heeft promotie gemaakt. Zegt hij.

Björn zegt namelijk een heleboel; over die zoen met de receptioniste, over zijn status op de ladder, over zijn leidinggevende capaciteiten, over falende collega's.

Totdat Karlsson de betreffende collega's en hun mening in het verhaal toelaat. Eerst met hun blikken, dan hun opmerkingen, later komen de maatregelen. Het understatement waarmee de auteur verbeeldt hoe Björns mening contrasteert met die van zijn collega's, is een huzarenstukje.

Ringetje

Bij een type als Björn horen ijzeren routines. Hij werkt altijd stipt 55 minuten en houdt dan stipt 5 minuten pauze. Zijn bureaublad is om door een ringetje te halen, en hij tuurt met argusogen naar de rommelige werkplek van de collega tegenover hem, die het waagt dossiermappen een paar centimeter op Björns werkdomein te schuiven.

De keren dat die collega een praatje met hem wilde aanknopen, veranderen allengs in verwoede pogingen hem volledig te negeren.

Terwijl Björn als hoofdpersoon vrij gelijkmatig blijft, roept zijn gedrag een glijdende reeks karakteriseringen op: van pennenlikker tot blaaskaak tot narcist tot autist tot zielenpiet. In deze roman is het niet de hoofdpersoon die een ontwikkeling ondergaat, maar ligt de ontwikkeling in de perceptie van de omgeving.

Het heetste hangijzer is de raadselachtige kamer, die in het verhaal een surreële wending krijgt. Er ontstaat een ernstig conflict omdat Björn daar zijn beste werk verzet, maar de chef heeft het tot verboden terrein verklaard om de boel bij elkaar te houden. De kamer is een kostelijke karakterstudie van een even irritante als ontwapenende fundamentalist.  

Uitgeverij Signatuur
Vertaling Geri de Boer