Schrijfster Marjolijn Hof heeft dit jaar Woutertje Pieterse Prijs gewonnen voor haar boek De regels van drie. Aan de prijs voor het beste jeugdboek van Nederland is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro. 

De Woutertje Pieterse Prijs werd donderdag voor de 27e keer uitgereikt in Amsterdam.

Het winnende boek gaat over Twan en zijn tweelingzus Linde die met hun moeder en oma naar IJsland reizen. Twans opa woont daar alleen en kan niet meer goed voor zichzelf zorgen. Hij moet mee terug naar Nederland, maar wil dat niet. Hij vraagt Twan hem te helpen ontsnappen.

''Het boek is een krachtig pleidooi tegen de betutteling, van kinderen en van ouderen'', oordeelde de jury. ''De auteur romantiseert de relatie tussen jong en oud niet, maar schetst een authentiek portret van een jongen en een oude man die ondanks vele verschillen uitgroeien tot zielsverwanten met eenzelfde doel.'' Hof schreef het boek in een houten huis aan de IJslandse kust onder winterse omstandigheden.

Marjolijn Hof (1956) werkte bijna 20 jaar als bibliothecaresse. In 2006 verscheen haar eerste jeugdroman, Een kleine kans. Het boek werd onder meer bekroond met de Gouden Griffel en werd in 13 talen vertaald. In 2011 is het boek verfilmd als Patatje Oorlog.

In totaal schreef ze bijna 30 kinder-, jeugd- en prentenboeken.