Uitgeverijen van boeken, kranten en tijdschriften hebben in het vierde kwartaal van 2013 fors minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Ook gingen er vorig jaar twee keer zoveel uitgeverijen failliet als in 2012.

Dat blijkt woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar ging het om 71 faillissementen. Een jaar eerder waren dat er ruim dertig.

De omzet kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar 9 procent lager uit dan eind 2012. Over het hele jaar is er 6 procent minder omgezet dan in 2012. Sinds eind 2008 hebben uitgeverijen ongeveer 20 procent omzet verloren zien gaan.

Het CBS wijt de afnemende omzet niet alleen aan de lagere consumentenuitgaven in het algemeen. Het zou ook liggen aan de opkomst van e-books. Verder hebben tijdschriften- en krantenuitgeverijen al jaren te maken met dalende advertentie-inkomsten en een terugloop in het aantal abonnees.

Ondernemers in de uitgeversbranche zijn negatief over de verwachte omzet van het huidige kwartaal. Bijna 20 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet verder zal afnemen. En bijna 60 procent denkt minder personeel in te kunnen zetten.