Schrijver Arjen Lubach heeft het nieuwe einde van zijn boek IV online gezet. 

De alternatieve ontknoping is vanaf dinsdag op de website van uitgeverij Podium te downloaden. De schrijver heeft hiertoe besloten nadat hij via Twitter en Facebook veel vragen hierover had gekregen van fans. "Veel mensen bleken bereid zijn te betalen voor een supplement", vertelt hij. "Dat vond ik nou ook weer niet nodig."

Het boek verhaalt over de 29-jarige wiskundige Elsa Ruys. Wanneer haar vader, een emeritus hoogleraar, onder mysterieuze omstandigheden overlijdt, komt zij erachter dat hij een groot staatsgeheim op het spoor was. De eerste editie verscheen een jaar geleden.

Het leek de schrijver leuk ter gelegenheid van de lancering van een goedkope editie van het boek een nieuwe ontknoping te schrijven. "Ik heb geen spijt van het oude einde. Maar het nieuwe einde heeft meer te maken met de huidige situatie in de wereld en de wereld van het boek."

Voor zover de auteur weet is zijn actie uniek. Negentig procent is identiek aan de eerste editie van het boek. De aangepaste editie is te herkennen aan een nieuwe voorkant en een sticker waarop wordt gemeld dat dit IV 2.0 betreft.