Diverse partijen hebben vergevorderde plannen om de boekwinkels van het failliete Polare over te nemen. Dit zei Fabian Paagman, directeur van de Haagse boekhandel Paagman, dinsdag.

De initiatiefnemers, lokale boekhandelaren, hebben zich sinds vrijdag verenigd in het initiatief 'Polare gaat door', dat beoogt de Polare-winkels zelfstandig een doorstart te geven.

Paagman zelf wil graag de vestiging in de Spuistraat in Den Haag, het voormalige Selexyz Verwijs, overnemen. Ook boekhandel Kooyker in Leiden is bij hem in beeld.

Uit het hele land hebben lokale ondernemers de afgelopen weken de koppen bij elkaar gestoken om te onderzoeken of zij de winkels van de ondergang kunnen redden.

Financiering

''Er zijn zeer ver gevorderde plannen, ook voor de financiering die een overname mogelijk moeten maken'', aldus Paagman namens het platform waarin de initiatiefnemers samenwerken.

De partijen die zich hebben aangemeld, worden bijgestaan door adviseurs ''die veel ervaring hebben met het realiseren van een doorstart en met alternatieve vormen van financiering'' zoals crowdfundingacties.

De boekwinkel in Nijmegen had op die manier maandag al ruim 78.000 euro opgehaald. Deze vestiging wil graag verder onder de oude naam Dekker van de Vegt. ''Selexyz of Polare zijn in Nijmegen nooit ingeburgerd geraakt'', zei bedrijfsleidster Monique Kauffman maandag.

Onderhandelingen

De daadwerkelijke onderhandelingen met de curator moeten nog wel beginnen, houdt Fabian Paagman een slag om de arm. ''Maar we zitten in de trein en we willen erin blijven zitten.'' Paagman hoopt voor 1 april te weten of hij de Haagse vestiging kan overnemen.

Als de koop een feit is, gaat de Haagse winkel verder onder de naam Paagman. ''Daarin maken wij een uitzondering op de andere winkels. Die willen verder onder hun oude namen als Donner en Scheltema.''

Failliet

Polare ging eind februari failliet. De curator probeert de winkels nu apart of in groepjes te verkopen. Intussen blijven de twintig vestigingen gewoon open. 

De winkelketen ontstond door de samenvoeging van Selexyz en De Slegte. Tot de keten horen befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Donner (Rotterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).