Schrijver en columnist Hugo Brandt Corstius is vrijdagochtend op 78-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt zijn uitgeverij Querido vrijdag. De taalwetenschapper, taalgoochelaar en polemist was al langere tijd ziek. Hij is de vader van journalist Jelle en schrijfster Aaf Brandt Corstius. 

"Uitgeverij Querido rouwt om de dood van deze geniale letter- en woordkunstenaar, die samen met zijn vele pseudoniemen gedurende vijftig jaar verbonden was aan de uitgeverij", aldus de uitgeverij in een verklaring.

Zoon Jelle schrijft kort na de bekendmaking van het overlijden van zijn vader op Twitter "Pa, 'k loop tot poolkap". Een palindromische zin (zin die ook gespiegeld te lezen is), waar zijn vader veelvuldig gebruik van maakte.  

Opperlands

Brandt Corstius schreef onder het pseudoniem Battus Opperlandse Taal- en Letterkunde ("Opperlands is Nederlands met vakantie"). In het boek uit 1981 staan talloze taalspelletjes en opmerkelijke weetjes over taal, waaronder een verzameling palindromische zinnen, die hij onder meer samenbracht in het versje Ai de Massamedia

Het boek werd bekroond met de Multatuliprijs. In 2002 publiceerde hij zijn belangrijkste werk Opperlans! Taal- en Letterkunde. Dat kreeg in 2007 een vervolg met het Opperlans woordenboek.

Brandt Corstius studeerde taalwetenschappen en wiskunde in Amsterdam en ging daarna zijn vader, hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschap Jan Brandt Corstius, achterna. Hij promoveerde in 1970 in de taalwetenschap en werd vier jaar later hoogleraar in Rotterdam. 

Columns

Brandt Corstius werd beroemd door zijn scherpe columns, waarmee hij lezers vaak op de kast wist te jagen. Hij gebruikte talloze pseudoniemen, zoals Battus, Piet Grijs en Stoker en schreef onder meer voor Vrij Nederland, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Door zijn scherpe pen weigerde minister van Cultuur Elco Brinkman (CDA) in 1984 hem de P.C. Hooftprijs te geven. De prijs werd drie jaar lang niet uitgereikt, tot besloten werd de prijs geen staatsprijs meer laten zijn. In 1987 won Brandt Corstius de prijs alsnog. 

Hij woonde samen met zijn vrouw Ina Rilke in Amsterdam en Parijs en laat naast Aaf en Jelle ook dochter Merel achter. 

Hugo Brandt Corstius: taalgoochelaar en criticaster