Elke maand maakt de boekrecensent van NU.nl een selectie van boeken die u niet mag missen. Hier een top 5 met 'must-reads' uit februari. 

Midas Dekkers - De kleine verlossing

De volledige titel van dit geïllustreerde fecaliënboek luidt: De kleine verlossing of de lust van ontlasten. Dekkers' boek gaat dus gewoon over kakken, een lichaamsfunctie die door deze legendarisch onbevangen bioloog spetterend wordt beschreven.

Met anekdotes, wetenschappelijke en 2 voor 12-weetjes over poep, poep bij alle diersoorten en culturen, en wat er precies in ons lijf gebeurt met het eten, vanaf het doorslikken tot en met de plop in de toiletpot. Interessant, vaak geestig en eh, ja, bevrijdend. "Een windje is weinig anders dan een drol met alle stront eraf geschraapt."

Luke Harding - De Snowden Files

Reconstructie van het verhaal van Edward Snowden: zijn werkwijze en zijn daaropvolgende vlucht om uit handen van de Amerikaanse autoriteiten te blijven. Snowden wilde de wereld laten zien dat de omvangrijke surveillance van de NSA danig uit de hand is gelopen en weinig meer met democratische controle heeft uit te staan.

Het maakte hem tot een van de beroemdste klokkenluiders van deze tijd, en The New York Times plantte notoire namen als Kafka, Orwell en Le Carré bij deze non-fictieroman.

Roger Martin du Gard - De Thibaults

Romancyclus verscheen voor het eerst in 1922. Du Gard is bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur om de artistieke kracht waarmee hij menselijke conflicten wist te verbeelden. Honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt dit epos over de sociale en morele ontwikkeling van Frankrijk opnieuw uitgegeven.

Aan de nieuwe vertaling is vijf jaar gewerkt. Het verhaal volgt twee Parijse broers, Antoine en Jacques, wetenschapper en rebel, wier levens worden bepaald door de tumultueuze periode van begin vorige eeuw.

Jennifer Clement - Gebed voor de vermisten

Roman speelt zich af in Mexico, het land dat voortdurend in opspraak is door  drugsgerelateerde afrekeningen en wanpraktijken. Clement situeert haar verhaal in een regio waar criminele benden en drugskoeriers de bevolking teisteren. In een dorp probeert een moeder haar dochters tegen misdadigers te beschermen door ze zo onaantrekkelijk mogelijk uit te dossen.

Een van die dochters, het vindingrijke meisje Ladydi Martinez, weet niet beter of het leven is een overlevingsslag, maar toch blijft ze hopen op en vechten voor een ander bestaan. Aangrijpende roman van de met een Orange Prize bekroonde schrijfster van ondermeer Widow Basquiat.

Brafman & Pollack - Een goede manager zaait verwarring

Brafman & Pollack tonen aan dat een beetje chaos gunstig kan uitpakken. De ondernemer of de leidinggevende kan er haar of zijn voordeel mee doen als ze de chaos opzoeken en in zekere zin zelfs creëren. Dat kan door, bijvoorbeeld, een vergadering zonder agendapunten te beleggen of door personeelsleden van hoog tot laag kader kriskras door elkaar aan één tafel zetten. ieuwe ontwikkelingen op neurowetenschappelijk gebied laten zien dat er op zulke momenten een bijzonder mechanisme in werking treedt: er ontstaat ruimte voor serendipiteit.

De theorie is wetenschappelijk onderbouwd en de auteurs geven inspirerende voorbeelden - van New Yorkse architecten tot Duitse scheikundigen uit de vorige eeuw en het Amerikaanse leger anno nu.