Boekwinkelketen Polare is maandag officieel failliet verklaard, maar de winkels blijven voorlopig open. 

Daardoor wordt het gemakkelijker om een of meerdere panden van het concern te verkopen.

Dat maakt curator Kees van de Meent maandag bekend. Volgens hem is de achtergrond van de omzetting ''meer technisch-juridisch van aard''. 

''De voorgenomen verkoop van aparte vestigingen of van een groep vestigingen is zo beter mogelijk. Bovendien treedt de loongarantieregeling van het UWV pas in werking zodra een vennootschap failliet is'', aldus Van de Meent.

Loon

De uitkeringsinstantie betaalt eventueel achterstallig loon pas wanneer een bedrijf failliet is. Nu dat officieel het geval is, krijgen de werknemers maximaal zes weken hun loon doorbetaald van het UWV. 

Polare ontstond vorig jaar door een samenvoeging van de winkels van Selexyz en De Slegte. Bij het bedrijf werken ongeveer vierhonderd mensen.

Uitstel

Polare kreeg eerder deze maand uitstel van betaling (surseance). Eigenaar ProCures, de investeringsmaatschappij die ook Free Record Shop in handen heeft, zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken.

Van de Meent liet vorige week al weten dat Polare in de huidige vorm niet verder kan. Hij is momenteel in gesprek met verschillende partijen die vestigingen van de keten willen overnemen.

Doorstart

Van de Meent verwacht dat een ''groot aantal'' van de in totaal twintig winkels van de inmiddels failliete boekenketen Polare een doorstart kan maken. ''Ik geloof dat er niet één winkel is waar geen interesse voor is'', zei hij in een toelichting. ''De ervaring leert dat hoe groter de interesse is, hoe groter de kans op voortzetting.''

De komende periode zal in het teken staan van ''serieuze gesprekken'' met partijen die te kennen hebben gegeven een winkel te willen overnemen, aldus Van de Meent.

Achtergrond: Dit moet u weten over faillissementen | Vijf vragen over faillissementen