Boekhandelketen Polare heeft dinsdag uitstel van betaling (surseance) gekregen.

Dat heeft een woordvoerder van Polare gezegd. Advocaat Kees van de Meent van Höcker Advocaten in Amsterdam is door de rechter benoemd tot bewindvoerder.

''Een surseance is bedoeld om te bekijken of het bedrijf kan worden voortgezet'', zei Van de Meent. ''Het bestuur van Polare heeft daar plannen voor gemaakt en die ga ik nu eerst bestuderen.''

Polare kondigde vrijdag al aan surseance te gaan aanvragen. De keten zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. Uitstel van betaling is vaak het voorportaal naar een faillissement.

Sluiten

Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, verkeert al enige tijd in financiële problemen. Twee weken geleden besloot het bedrijf alle twintig vestigingen in Nederland te sluiten, waaronder befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).

De sluiting was tijdelijk en nodig voor ''een strategische heroriëntatie'', zo liet het bedrijf toen weten.

Schuldenlast

De afgelopen weken onderhandelde Polare, dat zucht onder een schuldenlast van 21 miljoen euro, met banken en leverancier CB, voorheen Centraal Boekhuis, over een reddingsplan.

De banken, ING en ABN Amro, waren volgens Polare bereid een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, maar boekenleverancier CB wilde niet meewerken. Volgens CB was het financiële risico te groot. Ook hadden uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.

Polare telt circa vierhonderd werknemers in Nederland en is eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij ProCures, die sinds vorig jaar zomer ook de winkelketen Free Record Shop in handen heeft.

'Tijdelijke sluiting vestigingen Polare  versnelt faillissement' 

Vijf vragen over faillissementen