Boekhandelketen Polare wilde zijn vestiging aan het Amsterdamse Koningsplein opgeven en ook het huurcontract van het pand aan de Kalverstraat doorverkopen.

De doorverkoop van de huurcontracten vormde onderdeel van een reddingsplan voor de onderneming, dat in het bezit is van NRC Handelsblad.

Het doorverkopen van het huurcontract van de winkel aan het Koningsplein zou 3,4 miljoen euro opleveren, dat van het pand aan de Kalverstraat nog een 1,8 miljoen euro. Het plan was opgesteld om het vertrouwen van boekenleverancier Centraal Boekhuis (CB) te behouden.

Het sleutelgeld voor de Kalverstraat zou een dezer dagen binnenkomen en grotendeels worden doorgestort aan ING. Het geld voor het Koningsplein zou in november van dit jaar worden overgemaakt en gebruikt worden om de openstaande schuld bij ABN Amro af te lossen.

Uitstel van betaling

Polare vraagt dinsdag uitstel van betaling aan, zo werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt. De winkels van de onderneming, voorheen Selexyz en De Slegte, zijn sinds eind januari dicht vanwege betalingsproblemen aan onder meer het CB.

Hoewel de boekhandelketen wel een akkoord zou hebben bereikt met de banken ING en ABN Amro over het voortbestaan, zouden het CB en drie grote uitgevers weigeren mee te werken aan een doorstart.

Leverancier vond risico redden Polare te groot | 'Tijdelijke sluiting vestigingen Polare versnelt faillissement'

Vijf vragen over faillissementen