Boekwinkelketen Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, vraagt dinsdag officieel uitstel van betaling aan. Dat heeft Arthur van der Kroef, de advocaat van Polare, maandag bevestigd.

Hij verwacht dat er dinsdagmiddag tussen 12.00 en 14.30 uur een bewindvoerder wordt aangesteld.

Uitstel van betaling wordt vaak gezien als de laatste stap voor een faillissement, maar Van der Kroef benadrukt dat achter de schermen nog steeds gewerkt wordt aan het behoud van de keten.

Hoewel dit niet vaak voorkomt, kan een onderneming in theorie wel vierenhalf jaar in deze zogeheten surseance van betaling verkeren.

Het in financiële problemen verkerende Polare, dat al sinds eind vorige maand de winkeldeuren in Nederland gesloten houdt, kampt met een schuld van 21 miljoen euro.

Reddingsplan

Afgelopen weken onderhandelde de keten met zijn banken en leverancier het Centraal Boekhuis (CB) over een reddingsplan.

De banken, ING en ABN Amro, beloofden hierbij een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, maar het CB weigerde mee te werken. 

Volgens de boekenleverancier was het financiële risico te groot. Ook hebben verschillende uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.

Belgische winkels

De Belgische winkels van Polare zijn nog gewoon open. Volgens Van der Kroef is het straks aan de bewindvoerder om te bepalen of het nodig is om die zaken ook dicht te doen.

Polare telt ongeveer vierhonderd werknemers in Nederland en is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures, de partij die sinds afgelopen zomer ook winkelketen Free Record Shop in handen heeft.

Leverancier vond risico redden Polare te groot | 'Tijdelijke sluiting vestigingen Polare versnelt faillissement'

Vijf vragen over faillissement