Novamedia, het bedrijf achter onder meer de Postcode Loterij, neemt Uitgeverij Nieuw Amsterdam over. Dat maakte de onderneming maandag bekend.

Nieuw Amsterdam was in handen van media-ondernemer Derk Sauer en Cella Media, die beiden een belang hadden van 50 procent in de onderneming.

De boekenuitgever blijft volgens Novamedia als zelfstandige uitgeverij bestaan. ''Deze nieuwe samenwerking zorgt voor een versterking met een enorm potentieel'', aldus Boudewijn Poelmann, directeur Novamedia. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Eerder deze maand nam Novamedia ook al de failliete boekenclub ECI over. Het mediabedrijf gaat verder met de websites eci.nl, eci.be, cosmox.nl en cosmox.be.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, opgericht in 2005, richt zich op literatuur, cultuur, wetenschap en maatschappij. Vorige maand nam Nieuw Amsterdam uitgeverij Wereldbibliotheek over, een van de oudste literaire uitgeverijen van Nederland. Wereldbibliotheek sprak sinds april vorig jaar met diverse partijen om het voortbestaan van de uitgeverij veilig te stellen.