De winkels van Polare blijven zeker tot dinsdag gesloten. De boekenketen heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Dat maakte Polare vrijdagmiddag bekend op een persconferentie in Bussum.

De winkels van Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, zijn sinds eind januari dicht door betalingsproblemen aan onder meer het Centraal Boekhuis. Volgens de onderneming was deze maatregel nodig om haar voortbestaan veilig te stellen.

Polare zou wel een akkoord hebben met de banken ABN Amro en ING over het voortbestaan. Volgens president-commissaris Carel Bikkers van Polare weigeren het Centraal Boekhuis (CB) en drie grote uitgevers mee te werken aan een doorstart.

In het voorstel van Polare zou het CB 30 procent van zijn openstaande facturen, ofwel 6 miljoen euro, en een achtergestelde lening van 4 miljoen euro aan Polare moeten kwijtschelden. De grote uitgeverijen zagen hier echter als aandeelhouder van het CB geen brood in.

Gevolgen

Commissaris Cor Molenaar noemde dit een irrationeel besluit. ''Bij een failissement krijgen alle partijen veel minder dan bij ons voorstel.'' Het concern roept de politiek op om de winkels, die volgens Polare tot het cultureel erfgoed behoren, niet verloren te laten gaan. 

De directe gevolgen van een surseance zijn nog niet in te schatten. ''Maar er zullen dan zeker minder mensen werken in de Nederlandse boekensector'', stelde Bikkers.

Eerder zei directeur Jan van de Wouw van Polare dat er gesprekken worden gevoerd met twee nieuwe investeerders, maar inmiddels zou er ook worden onderhandeld met partijen die de keten willen overnemen.

Het CB en WPG-Uitgevers waren vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Uitgeverij Meulenhoff wilde niet reageren.

Procures

Polare is eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij Procures, die in 2012 de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en De Slegte overnam en de activiteiten van beide ketens samenvoegde.

Polare kondigde in november aan 54 van de in totaal 336 voltijdsbanen te schrappen, waardoor 75 mensen hun baan zouden verliezen. Bij een eerdere reorganisatie waren al zo'n 120 mensen op straat komen te staan.