Freddy Heineken (1923-2002) was in biologische zin geen echte Heineken. De vader van Freddy, Henry Pierre Heineken, zou een buitenechtelijk kind zijn van Julius Petersen en Mary Tindal, de vrouw van Gerard Heineken.

Petersen, de opa van Freddy Heineken, was een huisvriend van de familie. 

Dat blijkt uit een biografie van Annejet van der Zijl over Gerard Heineken, de grondlegger van het bierconcern 150 jaar geleden. Het boek, Gerard Heineken. De man, de stad en het bier, verschijnt donderdag. 

Freddy Heineken leek volgens Van der Zijl al jong op de hoogte te zijn van 'het verhaal', zoals de Heineken-Petersen-kwestie binnen de familie werd genoemd. Het zou hem hebben aangespoord zijn naam eer aan te doen en Heineken uit te bouwen tot een wereldmerk.

"Freddy zette het werk voort van de grootvader van wie hij misschien niet de genen, maar wel de ondernemingslust en het zakelijke instinct had meegekregen. Net als Gerard bleek hij een uitgesproken talent te hebben voor de commerciële kant van het brouwersvak.''

Biografie

In de biografie gaat Van der Zijl dieper in op de stichter van het bierimperium, over wie weinig bekend is. Zo bleek hij ook een van de drijvende krachten te zijn achter de economische en culturele wederopbloei van Amsterdam. 

Freddy Heineken vroeg de schrijfster ooit een biografie over hem te schrijven. Na de vraag of ze daarbij onafhankelijk kon werken, antwoordde hij: ''Nee, dat kan niet.''

In 2011 vroeg de Stichting Heineken Collection aan Van der Zijl of ze een boek wilde schrijven over grondlegger Gerard Heineken, bedoeld ter opluistering van het 150-jarig jubileum. Daarvoor kreeg ze wel vrije toegang tot de familiearchieven.

Kroniek

Nrc.nl meldt dat in 1890 een schandaalkroniek is verschenen waarin "een jaloerse en geldbeluste zwager die jarenlang had geprobeerd Heineken te chanteren", schreef dat Petersen op de dag van de geboorte van Henry Pierre Heineken gefeliciteerd werd.

Gerard Heineken zou aanvankelijk hebben geweigerd het kind als het zijne te erkennen, maar na een paar dagen alsnog overstag zijn gegaan.