De hoofdpersoon in De Woongroep van Franca Treur is op zoek naar "iets buiten zichzelf" en gaat daarvoor te rade bij anderen. "Ik zou dat in boeken zoeken, maar zij houdt niet van lezen."

Dat vertelt Treur aan Lezen.tv. Ze noemt haar tweede roman "in zijn essentie toch een psychologische roman, over iemand die zoekt naar iets waar ze haar identiteit aan kan ontlenen".

De hoofdpersoon is een jonge vrouw, die eigenlijk niets te klagen heeft. "In principe heeft ze een leven heeft waarin alles best goed voor elkaar is, een huis, een vriend, een baan. Alles is geregeld, maar bij niets heeft ze het gevoel: dit ben ik nu. Ze is eigenlijk op zoek naar iets buiten zichzelf." 

Ze gaat in een woongroep wonen, omdat ze hoopt daar "het goede leven te leren leven, omdat daar mensen zijn die daar al over hebben nagedacht".

Bekijk een fragment van het interview:

Bekijk het hele interview op Lezen.tv

Treur bekent dat ze zelf te rade zou gaan in boeken van bijvoorbeeld filosofen. "Maar zij is iemand die niet van lezen houdt, en in dat geval heb je praktische voorbeelden nodig. Concrete mensen die daarover hebben nagedacht, die je kunt nadoen."

De bewoners van de "links-idealistische woongroep" hebben echter wel nagedacht, maar ook de antwoorden nog niet gevonden. "Sterker nog, zij weten niet welke vragen ze moeten stellen."

Treur (1979) ontving in 2010 de Selexys Debuutprijs voor haar eerste roman Dorsvloer vol confetti.