Het leven van Marnie Logan wordt omgeven door mysteries, maar ook door lijken. Psychologen en politie hebben er hun handen vol aan in deze veelzijdige roman.

Wie is Marnie Logan? Is zij een uitgekookte engel der wrake of de onschuld zelve? Haar leven is vergeven van de mysteries. Haar echtgenoot Daniel wordt al ruim een jaar vermist, en zijn louche geldschieters willen haar dwingen Daniels schulden af te betalen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Mooie Marnie, moeder van twee kinderen, trekt mannen aan bij de vleet. Die bewonderaars variëren van sympathieke psychologen tot hitsige conciërges en genoemde woekeraars. Maar er schijnt iets niet pluis te zijn met Marnie, alsof het iedereen duur komt te staan die het waagt haar onheus te bejegenen. De politie begint er lucht van te krijgen, en Marnie dreigt verstrikt te raken in een web dat voor of door haar wordt gesponnen, dat raadsel laat Robotham in het midden.

Marnie zelf lijkt zich in eerste instantie van de prins geen kwaad te weten. Ze heeft het te druk met sappelen en opvoeden, want de levensverzekering van haar man keert pas uit als die zeven jaar vermist wordt. Maar ze houdt de rug recht, en de auteur maakt het ons makkelijk om met Marnie mee te leven en haar aardig te vinden. Later komt hij met invalshoeken die barstjes slaan in die overtuiging.

Guilty pleasure

Dat is ook het moment waarop Marnie's jeugd wordt opgerakeld, en daar dreigt het verhaal even te struikelen met een niet zo robothamiaanse plotwending, die eerder thuishoort in de categorie 'tweeling' of de 'Lazarus'. Maar blijf doorlezen, want met deze erg goed uitgewerkte personages blijft Door mijn ogen toch overeind, en komt ten slotte terecht in de categorie 'guilty pleasures'.

Uitgeverij Cargo