Voor de tweede keer verbiedt een rechter dat uit het dagboek van Maaike Terpstra, de moeder van het vermoorde meisje Marianne Vaatstra, wordt gepubliceerd. 

Op 18 december besliste de rechter in Haarlem dat de publicist Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz boek niet zonder toestemming van de schrijfster openbaar mochten maken.

Vrijdag nam de rechter in Assen dezelfde beslissing en legde de Drent Frides Laméris het verbod op dit boek of delen hieruit te citeren.

Op de website van Laméris uit Zuidlaren stonden 41 pagina's van Terpstra's dagboek in een pdf-bestand. Vrijdagochtend vroeg advocaat Yehudi Moszkowicz namens Terpstra aan de rechter deze publicaties te laten verwijderen. De rechter hoefde niet lang na te denken over dit verzoek en legde Laméris een publicatieverbod van dit boek op of delen hieruit te citeren.

Beschermd

De rechter stelt dat het dagboek een auteursrechtelijk beschermd werk is. De publicaties moeten binnen twee dagen van de site van de Drent zijn gehaald. Hij riskeert een boete van 2500 euro per gedraging per dag als hij zich daar niet aan houdt.

De rechter hanteerde een bijzonder korte bedenktijd, normaal gesproken doet een kortgedingrechter minimaal één week na de zitting uitspraak. Van het pakket eisen die door de raadsman van Terpstra in het geding werd gebracht honoreerde de rechter alleen het verbod op verspreiding van de inhoud van Terpstra's dagboek.

Ook moet de Drent binnen twee dagen alle documenten en kopieën die hij van dit boek heeft en de namen en adressen van de personen die een exemplaar hebben gekregen, geven aan de auteur.

Voor de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra in 1999 werd uiteindelijk in 2013 de Fries Jasper S. veroordeeld tot 18 jaar cel. De moeder zette in de eerste periode van haar rouwperiode haar gevoelens op papier. Deze aantekeningen zijn ver voor de aanhouding van Jasper S. gemaakt.

Terpstra gaf haar schrijfwerk ter inzage aan een vriendin. Het boek werd gedigitaliseerd en zonder toestemming verspreid aan derden, waaronder Laméris. De man is ervan overtuigd dat Jasper S. niet de moordenaar van het meisje is. De werkelijke dader wordt volgens hem op het hoogste justitiële niveau buiten schot gehouden.

De advocaat van Terpstra bekijkt over twee dagen of de publicaties van de website zijn verwijderd. Zo niet, dan volgen meer rechtszaken, kondigde hij aan.