De tijdelijke sluiting van de boekwinkels van Polare kwam voor leverancier het Centraal Boekhuis als een verrassing.

Dat laat het Centraal Boekhuis woensdag weten. De boekwinkelketen verkeert in financiële problemen en moest daardoor noodgedwongen alle twintig Nederlandse winkels sluiten.

"Wij vinden dit spijtig voor medewerkers, klanten en uitgevers en hopen op een snelle oplossing", laat de organisatie weten.

Eerder beëindigde het Centraal Boekhuis eenzijdig de levering van boeken, maar de leverancier hervatte dit proces weer nadat er nieuwe afspraken waren gemaakt. Dit kon uiteindelijk niet verhelpen dat Polare deze week de deuren tijdelijk moet sluiten.

Steun

"In de afgelopen weken hebben wij intensief contact gehad met Polare om de verdere continuïteit van Polare te ondersteunen", laat het Centraal Boekhuis weten.

De leverancier van ongeveer 2.500 boekverkopers geeft "in het belang van het vinden van een constructieve oplossing" geen nadere toelichting over de situatie.

Dinsdag zei Polare-directeur Jan van de Wouw in gesprek te zijn met twee nieuwe investeerders. Wie dit zijn en of het de boekenketen zal redden van de ondergang kon Van de Wouw niet zeggen. 

Fusie

Polare is ontstaan uit een fusie van boekwinkels De Slegte en het failliete Selexyz. Investeringsmaatschappij Procures, die beide ketens overnam, doopte het gefuseerde bedrijf om tot Polare.

Sindsdien probeert de onderneming weer winstgevend te worden. In november vorig jaar maakte het bedrijf bekend 54 arbeidsplaatsen te schrappen.