Antoine de Kom wint de VSB Poëzieprijs 2014 voor zijn dichtbundel Ritmisch zonder string.

Hij kreeg de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar woensdagavond in Rotterdam uitgereikt van juryvoorzitter en burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De andere genomineerden waren Jaja de oerknal van Maria Barnas, De zon in de pan van F. van Dixhoorn, Bewegend doel van Micha Hamel en Ook daar valt het licht van Miriam Van hee.

De jury koos Antoine de Kom unaniem als winnaar en roemt hem voor het tonen van "diep verankerd engagement, waarin - gelukkig - ook de spot gedreven wordt met de rol van de dichter."

Hij combineert "een zintuiglijke en krachtige beeldtaal, vermengd met slang en folklore" waarin vele werelden "welhaast tastbaar" worden.

Volgens de jury geeft Ritmisch zonder string het nieuwe geluid waar behoefte aan is. "Dit is poëzie die erbij gebaat is zichtbaar te zijn in de wereld en veel wereld binnen brengt, deze poëzie verdient een wereldse beloning."

Bloemlezing

De kanshebbers werden door de jury gekozen uit 115 ingezonden dichtbundels die verschenen tussen 1 september 2012 en 31 augustus 2013. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro en een kunstwerk van Maria Roosen.

Uit alle ingezonden bundels koos Aboutaleb ook zijn honderd favoriete gedichten voor een bloemlezing. Het boekje De 100 beste gedichten (van De Arbeiderspers en Stichting VSB Poëzieprijs) is sinds woensdag verkrijgbaar in de winkel. 

Vorig jaar ging de VSB Poëzieprijs naar Ester Naomi Perquin voor haar bundel Celinspecties. De uitreiking vindt sinds 2013 plaats aan de vooravond van de Poëzieweek.