Als boekhandel Polare omvalt, zal er waarschijnlijk wel een andere partij te vinden zijn die de keten zal overnemen, zo verwacht directeur Eppo van Nispen van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

''Als Polare omvalt, verdwijnt er een belangrijk verkoopkanaal, maar ik verwacht dat de soep niet zo heet gegeten zal worden'', zegt hij.

Van Nispen reageert op het besluit van Polare om alle twintig winkels met ingang van dinsdag tijdelijk te sluiten. Een maatregel die volgens het management nodig is om het voortbestaan van de onderneming veilig te stellen. Een woordvoerder van Polare meldde dat de winkels ook woensdag dichtblijven. Of de keten voor de rest van de week ook gesloten is, is niet bekend.

''Het lijkt mij stug dat als Polare het niet zou redden, er dan geen partijen te vinden zijn die de hele keten of winkels in de stad willen overnemen. Dan vindt er gewoon een herschikking plaats, net zoals dat in andere sectoren gebeurt.''

Natuurlijk, zegt de CPNB-directeur, boekenwinkels hebben last van de crisis, maar dat hebben schoenenwinkels ook. ''Gek genoeg, presteren boekhandels ten opzichte van andere sectoren niet eens zo slecht.''

Hij merkt in dat verband op dat het omzetverlies van games vorig jaar vele malen groter was dan dat van boeken. ''Berichten als zou de boekenverkoop een vrije val doormaken, zijn flauwekul. Er wordt nog steeds veel gelezen in Nederland.''

Personeel

De vakbonden maken zich grote zorgen over de toekomst van het personeel van Polare, dat is ontstaan uit de samenvoeging van De Slegte en Selexyz.

"De laatste reorganisatie is nog geen twee maanden oud. Had die wel nut, als de winkels nu alweer door de directie (tijdelijk) zijn gesloten?'', aldus bestuurder Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond.

Hij vreest dat er geen vangnet voor de werknemers zal zijn als uiteindelijk blijkt dat alle of meerdere winkels worden gesloten. "De ware aard van de Polare-directie zal dan doorslaggevend zijn of gekozen wordt voor de beperking van financiële risico's of goede sociale opvang", zegt Den Heijer.

Centraal Boekhuis

Boekenleverancier Centraal Boekhuis ging bij het faillissement van een van de voorgangers van boekhandelsketen Polare al voor enkele miljoenen het schip in. Dat heeft directeur Hans Willem Cortenraad van het Centraal Boekhuis gezegd tegen RTL Z.

Hoeveel de leverancier precies is kwijtgeraakt door het faillissement, is onbekend. Deze week sloten alle 20 Nederlandse winkels van Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, "tijdelijk'' hun deuren. Dit "met het oog op een strategische heroriëntatie'', aldus de onderneming.

Eerder deze maand liet CB, voorheen Centraal Boekhuis, weten dat de leveringen aan Polare waren opgeschort.

Polare is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures. De investeerder nam in 2012 de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en de Slegte over.

Lees ook: 'Vertrouwde naam boekhandel terug op gevel' | Overzicht: Winkelketens die recentelijk failliet gingen | CBS voorziet geen einde faillissementsgolf