Het boek over de zogenoemde Arnhemse villamoord is maandag uit de handel gehaald. Dat is gebeurd op last van hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen.

Dat heeft een woordvoerster van uitgeverij Boom Lemma maandag gezegd.

Het boek, dat pas sinds enkele dagen in de winkel lag, is verschenen in de reeks Gerede Twijfel, die onder supervisie van Van Koppen staat.

In het boek komt een groep wetenschappelijke onderzoekers tot de conclusie dat negen verdachten ten onrechte zijn veroordeeld voor het doodschieten van een 63-jarige Arnhemse vrouw.

De onderzoekers suggereren dat een vriendin van het slachtoffer er meer van zou weten, maar volgens Van Koppen hadden ze dat nooit zo mogen opschrijven. ''Het is uitermate onzorgvuldig'', aldus de hoogleraar. ''En het is ook uitermate speculatief.''

Twijfels

De 33-jarige vriendin was bij het slachtoffer op bezoek toen er werd ingebroken. De inbrekers schoten beide vrouwen in het hoofd. De vriendin overleefde die aanslag. De auteurs vragen zich af of ze eigenlijk wel beschoten is. De familie van de vrouw is daar woedend over en was bezig om het boek door de rechter te laten verbieden.

''Als je al zo'n conclusie trekt, moet je dat eerst voorleggen aan degene die je beschuldigt en die in de gelegenheid stellen te reageren. In dit geval is de familie expres pas ingelicht toen het boek al gedrukt was'', stelt Van Koppen.

'Prima boek'

Van Koppen zegt dat het gewraakte gedeelte van het boek niet door hem of door de raad van toezicht van het project Gerede Twijfel is gelezen. De auteurs zouden tegenover de uitgeverij de indruk hebben gewekt dat dat wel was gebeurd.

De hoogleraar blijft wel achter de conclusie staan dat de verkeerde mannen zijn veroordeeld en dat de zaak een herziening verdient. ''Het is heel jammer dat dit is gebeurd, want het is verder een prima boek en een heel grondig onderzoek naar een valse bekentenis.'' De advocaat van een van de veroordeelden gaat de advocaat-generaal vrijwel zeker vragen om nieuw onderzoek.