Schrijfster Wytske Versteeg heeft donderdag de BNG Literatuurpijs gewonnen. 

De jury van de literaire prijs roemt Versteeg om haar schrijfstijl. "Niets heb je eerder gelezen en toch herken je in iedere zin een beetje waarheid", staat te lezen in het rapport.

Versteeg wint met de oeuvreprijs vijftienduizend euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

Versteeg debuteerde in 2012 met de roman De Wezenlozen. Haar tweede roman Boy kwam vorig jaar uit. De jury noemt Boy een 'tot het eind toe spannende zoektocht van een wraakvolle en schuldbewuste moeder naar een pijnlijke waarheid'. Het boek gaat over een adoptiemoeder die op zoek gaat naar de doodsoorzaak van haar zoon Boy.

Versteeg was erg verbaasd over het winnen van de prijs. "Ik weet helemaal niet wat ik moet zeggen, dus ik kan alleen bedanken", zei ze donderdagmiddag in de Amstelkerk, waar ze de prijs kreeg uitgereikt. 

Naast Versteeg waren ook Jamal Ouariachi, Saksia De Coster, Joost de Vries en Robbert Welagen genomineerd voor de prijs. De 30-jarige Versteeg is de negende winnaar van de prijs voor schrijvers jonger dan 40 jaar, die nog niet zijn doorgebroken. Eerdere winnaars zijn onder andere Rachida Lamrabet, Yves Petry en Esther Gerritsen.

De jury van de BNG Literatuurpijs stond dit jaar onder leiding van James van Lidth, voorzitter van het BNG Cultuurfonds. De literaire critici Karin Overmars, Simone van Saarloos, Jeroen Vullings en Ward Wijndelts vormden de rest van de jury.