Nederlandse fantasyroman 'HEX' verschijnt in VS

De fantasyroman HEX van de Nederlandse schrijver Thomas Olde Heuvelt verschijnt volgend jaar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.  

De rechten van de fantasyroman over een heks in het Nederlandse dorpje Beek zijn gekocht door de Amerikaanse uitgever Macmillan/Tor en de Britse uitgever Hodder & Stoughton.

Het boek zal in 2015 niet alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië verschijnen, maar ook in Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore en Hong Kong.

Dat meldt Olde Heuvelt op zijn website.     

Wereldwijd

Nog nooit eerder werd een Nederlandse fantasyschrijver door grote uitgevers in Amerika en Groot-Brittannië uitgegeven. Olde Heuvelt kan zijn geluk dan ook niet op.

"Een langgekoesterde droom wordt werkelijkheid", schrijft hij op zijn website. "Ik heb eigenlijk geen woorden om uit te drukken hoe fantastisch dit is. Als klein jongetje wilde ik boeken schrijven en daar wereldwijd mee bekend worden."

In HEX houdt een middeleeuwse heks de bevolking van het Nederlandse dorpje Beek in haar greep. 

Bijgeloof

Olde Heuvelt herschreef zijn boek deels voor de Amerikaanse markt. "Het is een bijzonder boek geworden, waar de Nederlandse invloed nog steeds in is terug te vinden: tegen de achtergrond van de Hollandse kolonialisatie van Amerika, waar we handelden met de Indianen en vochten met de Britten, en natuurlijk gebukt gingen onder zwaar bijgeloof", aldus Olde Heuvelt.  

Verschillende Amerikaanse en Britse uitgevers boden op het vertaalde boek. "Het ging om meer geld dan ik ooit op mijn bankrekening heb gezien", aldus Olde Heuvelt.  

In april 2013 werd Olde Heuvelt als eerste Nederlander ooit genomineerd voor de Hugo Awards, de grootste internationale fantasy-award.

Tip de redactie