Internetwinkel ECI, ook wel bekend als de boekenclub en tevens beheerder van de webwinkel van Free Record Shop, is failliet.

De rechtbank Midden-Nederland sprak het faillissement 9 januari uit. Dat bevestigde een woordvoerster van curator Cees de Jong dinsdag na berichtgeving van het Boekblad.

Ook dochteronderneming E-Ways Fulfiment Center is failliet. Dat bedrijf verzorgde onder meer de bevoorrading van de webwinkels van Free Record Shop. 

ECI kampte al enige tijd met financiële problemen. De website van Free Record Shop is hierdoor sinds eind december ook niet meer bereikbaar.

Vorige week sprak De Jong reeds van een naderend faillissement van ECI. Dat was volgens hem nodig om een doorstart van ECI of onderdelen van het bedrijf mogelijk te maken. De bewindvoerder is momenteel in gesprek met meerdere overnamepartijen.

Transformatie

ECI telt in totaal ongeveer tweehonderd medewerkers. Afgelopen jaren moest het bedrijf al meerdere malen reorganiseren vanwege de teruglopende omzet in de boekenbranche.

In 2010 transformeerde ECI van een boekwinkel uitsluitend toegankelijk voor leden, in een op onlineverkoop gerichte retailer waar iedereen boeken, films, muziek, speelgoed en games kan bestellen.

Voorlopig is het nog steeds mogelijk om producten te kopen via de websites eci.nl en cosmox.nl. De webshop van Free Record Shop heeft de curator wel stilgelegd, omdat die niet rendabel genoeg meer was. Wanneer deze website weer in de lucht komt, is vooralsnog onbekend.