Het Britse Nationale Archief plaatst dit jaar 1,5 miljoen dagboekpagina's van frontsoldaten uit de Eerste Wereldoorlog online.

De eerste driehonderdduizend pagina's van de eerste Britse troepen die vochten in Frankrijk en Vlaanderen zijn dinsdag gepubliceerd.

''Alle dorpen zijn kapot. Dode paarden, graven. Een naar gezicht'', schrijft de 26-jarige kapitein James Paterson in 1914 in Frankrijk.

Hij beschrijft hoe Duitsers worden neergemaaid, zijn eigen paard in het hoofd wordt geschoten en de bloedbaden op de plekken waar granaten zijn ingeslagen. Paterson zelf overleeft de oorlog niet. Hij overlijdt op 1 november 1914 aan zijn verwondingen.

Herdenkingsjaar

De dagboekpublicaties passen in het herdenkingsjaar 2014. In juli is het honderd jaar geleden dat de Grote Oorlog begon. Miljoenen jongemannen lieten het leven op de slagvelden.

''Het beschikbaar maken van de dagboeken maakt het mogelijk voor mensen over de hele wereld om zelf de verhalen, gevechten en dagelijkse bezigheden van de eenheden te ontdekken'', aldus William Spencer van het archief.