De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck is dinsdag verhoord door de politie.

Hij moest zich melden omdat hij het verboden boek Mein Kampf verkoopt in zijn Totalitarian Art Gallery. "Het liefst ga ik door aan tot de rechter", liet Van Eyck weten. "Het is 2014, dit verbod moet nu definitief van tafel."

De galeriehouder zegt ondervraagd te zijn over zijn motivatie en aan wie hij het boek verkoopt. "Ze kennen nu mijn standpunt", zegt Van Eyck. "Justitie heeft me ontboden en ik verwacht zelf eigenlijk dat ze verdere stappen gaan nemen."

Het Openbaar Ministerie kon dinsdagmiddag nog geen uitspraken doen over eventuele vervolging.

De Amsterdammer is niet van plan om een advocaat in arm te nemen, mocht dat nodig zijn. "Ik kan mijzelf prima verdedigen. Al heeft de politie het me wel geadviseerd." Eerder liet hij weten niet veel te verwachten van het bezoek aan de politie.

Belangstelling

De belangstelling voor het boek is nog steeds groot, zegt de galeriehouder, die Mein Kampf ziet als een geschiedenisboek. Vooral academici en mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis kopen het boek bij zijn galerie. Zijn winkel aan de Singel staat niet vol met neonazi's, want "die halen het wel van internet".

In oktober 2013 deed Federatief Joods Nederland aangifte tegen Van Eyck. De organisatie stelde dat de verkoop van het boek een vorm van haat zaaien is en dat het bovendien bij wet verboden is om Mein Kampf te verkopen.