Tommy Wieringa voelt zich perfect in vorm en was dus klaar voor het schrijven van het Boekenweekgeschenk voor dit jaar. Hij gaf het de titel: Een mooie jonge vrouw.

Dat vertelde de schrijver donderdag bij de presentatie van de Boekenweek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan NU.nl.

Het thema reizen heeft Wieringa niet opgevolgd. "Ik heb verschrikkelijk veel gereisd, maar toen ik kinderen kreeg hield dat op", vertelt de schrijver. "Toen zij kwamen, ging mijn koffer dicht. Maar het leven van nieuwe mensen zien ontluiken is ook een reis op zich."

De schrijver hoopte al dat hij eens gevraagd zou worden. "Ik voel me echt in vorm. Als het er nu niet van zo komen, wanneer dan wel? Als je maar lang genoeg doorschrijft en het gaat niet zo slecht, dan weet je dat de vraag om het Boekenweekgeschenk te schrijven vroeg of laat kan komen."

Filmrol

Het eerste exemplaar mocht Wieringa donderdag overhandigen aan actrice Hannah Hoekstra. "Het is een totale eer, het is gewoon prachtig. Ik heb ontzettend veel zin om het te lezen", aldus Hoekstra. 

Wieringa zei tijdens zijn speech dat Hoekstra perfect zou zijn voor de filmrol van Een mooie jonge vrouw. "Dat is zijn fantasie en ik doe daar graag aan mee."

Joe Speedboot

Wieringa won in 2006 de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Joe Speedboot, maar al jaren daarvoor hoopte hij ooit eens het Boekenweekgeschenk te mogen schrijven. "Ik had erg veel zin om het te schrijven, maar dat had ik twintig jaar geleden ook, al zegt dat natuurlijk niks over nu."

Wat er nog verder kan gebeuren in het leven Wieringa weet hij wel: "Kanker overwinnen en wielrenner worden."

Essay

Naast het Boekenweekgeschenk wordt sinds 1987 ook een Boekenweekessay uitgegeven. Jelle Brandt Corstius schreef dit jaar het essay Arctisch Dagboek. Onder andere Nico Dijkshoorn, Middas Dekkers en Paul Witteman gingen hem voor.

Brandt Corstius werd gevraagd mee te gaan op een cruise op de Witte Zee. Met vijfhonderd man aan boord en een kajuit zonder ramen. Een avontuur dat niet helemaal bij hem paste. "Daar kwam het wel op neer ja, maar je moet het meemaken om daar achter te komen."

"Evengoed was het me allemaal erg bevallen, dan had ik nu niet zo een leuk boekje geschreven." Daarbij mag Brandt Corstius van zichzelf best wel eens wat verzinnen. "Ik doe niet zo moeilijk over er iets bij verzinnen, maar toen ik had opgeschreven wat ik allemaal had meegemaakt op de cruise  was het boekje eigenlijk al geschreven."

Vlaanderen

Dit jaar vindt de Boekenweek voor het eerst plaats in zowel Nederland als in Vlaanderen. Het geschenk werd voorheen wel al in Vlaanderen verspreid.

Volgens de Nederlandse Taalunie kiezen mensen vaak wel voor hun 'eigen' auteurs, hierdoor blijft een veel potentie aan in beide gebieden liggen. "Zonder de grenzen wordt het aanbod en de diversiteit groter", aldus de Taalunie.

De Boekenweek is van 8 tot en met 16 maart. Tijdens deze week krijgt iedereen Een mooie jonge vrouw cadeau bij besteding van 12,50 euro in een boekwinkel. Het boek geldt tevens als geldig reiskaartje in de trein op zondag 16 maart.