Het Koninklijk Instituut van de Tropen in Amsterdam is donderdag drukbezocht voor de eerste 'ophaaldag' van de bibliotheekcollectie. 

De bezoekers zijn in lange rijen in het pand begeleid om de laatste boeken uit de collectie van het instituut mee naar huis te nemen. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

De ophaaldag is netjes verlopen. Belangstellenden konden tussen 12.30 uur en 15.30 uur de boeken op komen halen. Het gaat grotendeels om Engels- en Nederlandstalige boeken.

Het Tropeninstituut moet afscheid nemen van bibliotheekcollectie, omdat het in geldnood kwam nadat de overheid in 2011 had besloten de subsidiekraan dicht te draaien. De boeken die niet worden meegenomen gaan naar een opkoper.

Het overgrote deel van de collectie, ongeveer 98 procent, heeft onderdak gevonden. Twee derde van de boeken gaat naar de bibliotheek van Alexandrië in Egypte. Daarnaast gaat een groot deel, waaronder landkaarten, naar de Leidse universiteitsbibliotheek. Ook gaan er boeken naar de ambassade van Indonesië, het Vredespaleis, het Goethe Instituut en het Rijksmuseum.

Vrijdag is de tweede ophaaldag. Dan kunnen tussen 10.00 uur en 13.00 uur ook nog boeken worden meegenomen uit de bibliotheek.